KMK Våreskader 17-21 maj 2023

Ett vårtidigt hej till alla KMK:are och eskadervänner.

Som nybliven eskaderledare har jag och min hustru Ulrika planerat för en första eskader. Det vore trevligt att få se alla tidigare eskaderdeltagare igen men även förstås nya deltagare.

Denna vår går eskadern till norra skärgården och vi besöker några klenoder såsom Furusund (ett av Strindbergs, Zorns och Carl Larssons favoritställen), Fejan (den gamla karantänstationen) och utposten Söderarms g:a fyrplats. Från utgångspunkten, d v s Finnhamn (Stora Jolpen) rör vi oss bara kortare sträckor.

En viktig detalj för många deltagare är hur farten på eskadern blir. Normal ”marchfart” är ca 9 knop för att inte störa omgivningen och orsaka för mycket svall, högre fart kan under kortare tid förekomma om omgivningen så tillåter. Om någon inte kan eller vill göra ”marchfarten” så tittar vi separat på dessa båtar varvid var och en får avgöra om de vill starta lite tidigare eller senare på deletapperna. Dock alltid trevligt om vi kan nå målet samlade.

Sista dag för anmälan är 17 april 2023. Detta då vi blir bokade som egna sällskap på Fejan och Söderarm och de behöver för sin planering få besked hur många vi blir. Men det är förstås tacksamt om anmälningar kommer in så tidigt som möjligt. Som alltid finns en maxgräns för hur många båtar vi kan vara i hamnarna. Anmälningar tas därför emot enligt regeln ”först till kvarn”. Så fundera inte för länge, det kan bli fullt………

Observera att era anmälningar därefter är bindande. När vi väl är bokade på Fejan och Söderarm går dessa inte att avboka eftersom de håller öppet enbart för vårt sällskap. Därför är menypriserna anpassade för att de skall få ekonomi att hålla öppet för oss. Således blir ni, om ni eventuellt avbokar efter den 17 april, debiterade 75% av kuvertavgifterna. Det finns även en minimigräns för anmälningar men den hoppas jag att vi uppnår, gärna med marginal.

ANMÄLAN görs till Bo Kihlström, helst per mejl bo.kihlstrom@k4el.se alternativt på SMS 0709-778 688.

HELGENS PLANERADE PROGRAM:

ONSDAG 17 MAJ
Vi samlas i Finnhamn på Stora Jolpen, sannolikt vid Paradisvikens bryggor. Anvisning om förtöjningsplats kommer senare. Här stävförtöjer vi mot bryggorna, långsides platser finns ej.
I nuläget är ingenting planerat för den första kvällen utan det blir en lugn kväll där vi samlas efter var och ens tycke. Ankomsttid är därför valfri. Om någon vill äta på krogen är det upp till var och en att boka.
Position: Stora Jolpan, Finnhamn 59o28.670’N 18o49.171’E

TORSDAG 18 MAJ
Kl. 10.00 går vi mot Furusund (ca 14M) och förtöjer i gästhamnen. Förtöjning sker långsida eller mot boj/bom, mer detaljerade anvisningar ges vi anlöp. Eftermiddag fria aktiviteter, ljug på akterdäck, kanske en promenad i de historiska omgivningarna eller varför inte ett bastubad i den bastu som finns tillgänglig i hamnen. Kl. 17.30 minglar vi med lite snittar på bryggan och kl. 19.00 är vi bokade i den nya Hamnkrogen. Där kommer vi att serveras pizza. Krogen kommer att ordna långbord och servera pizza-slice för vårt sällskap från sina olika lyx-pizzor. Öl och vin köps av var och en vid bardisken. Kostnaden för pizzakalaset fördelas ut på gemensam nota, men landar sannolikt på ca 150-200 kr/person.
Position: Furusund gästhamn 59o39.631’N 18o55.117’E

FREDAG 19 MAJ
Kl. 10.00 går vi mot Fejans gästhamn (ca 9M). Här förtöjer vi långsida eller med mooringslina, ankring är förbjuden i hamnen. Även här får vi fördela platser vid anlöp. Fejans restaurang håller denna tid bara öppet för slutna sällskap så vi får restaurangen för oss själva. Dagen är till för fria aktiviteter och vi får ordna våra egna luncher. Fejan är en vacker ö som inbjuder till fina promenader och gemensamt pokulerande. Bastun kommer att vara öppen för vårt sällskap så även restaurangen om några hellre vill umgås där. Dock finns ingen servering på dagen, möjligen är baren öppen. Kl. 18:30 serveras vi en 3-rätters middag i restaurangen som drivs av den framstående kocken Pelle Lydmar. Menyförslag kommer lite längre fram. Påföljande dag serveras frukost i restaurangen mellan kl. 8.00-10.00 (frukost går ej att avboka).
Pris för 3-rätters middag inkl. frukost påföljande dag, 1.180 kr/person exkl. dryck.
Position: Fejan 59o44.368’N 19o09.589’E

LÖRDAG 20 MAJ
Efter frukost går vi med start kl 10.00 mot Söderarms g:a fyrplats (ca 8M) och lägger till vid deras bryggor. Det är begränsat med platser vid bryggorna. Avgörande hur många båtar som kan lägga till på Söderarm beror på antal och storlek på deltagande båtar men även av väderförhållanden, således blir det ett beslut först samma morgon hur många som får plats. Om alla båtar eventuellt inte skulle få plats på Söderarm får några ligga kvar i hamnen på Fejan varvid vi ordnar transport för dessa besättningar T/R Fejan.
Pris för program på Söderarm, 1.850 kr/person exkl. dryck.
Kl. 11.30 – Ankomst och förtöjning
Kl. 12.00 – Sopplunch med bröd. Under lunchen kommer Anngret att berätta om Söderarms historia som fyrplats och sista utpost i vår mellanskärgård. Efter detta finns tid att bese museet, souvenir- och hantverksboden samt den lilla loppisboden.
Kl. 14.00 – Bastu som är inrymd i den gamla bunkern från andra världskriget längst ut på skäret. ”Badtunna” finns utanför bastun, så ta med badkläder. Handdukar tillhandahålls på plats samt korv, jordnötter, vatten och läsk. Öl och vin finns att köpa.
Kl. 16.30 – Väntar en liten drink före maten.
Kl. 17.00 – Serveras en 3-rätters middag i den s.k. Markan, vackert dukad med vita dukar, ljus och blommor.
Kl. 20.00 – Festen är slut, vi vänder åter mot båtarna.

SÖNDAG 21 MAJ
Eskadern är slut och vi vänder stävarna hemåt.

Väl mött!
Bästa hälsningar
Eskaderledarna
Bosse och Ulrika Kihlström
E-post bo.kihlstrom@k4el.se
Tel. 0709-778 688

Datum

2023 maj 17 - 21
Expired!

Tid

Heldags-evenemang
Kategori

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *